Kerttervezés, kerti lámpák, csobogók

Tetőkert építés

Tetőkert építésA kertészet igen különleges ága a tetőkert. A szakirodalom két különböző típust tart számon, méghozzá az intenzív és extenzív tetőkertet. Ez csak részben függ össze a használat módjával, ugyanis az előbbi vastagabb földréteggel rendelkezik, ezáltal nagyobb cserjéknek és fáknak biztosít talajt, míg az utóbbi átlagosan 10 cm földdel bír, ahova alacsony növésű, általában sziklakerti pozsgások és évelők kerülnek beültetésre. Ez a tetőkert típus jellemzően irodaházak és egyéb nem lakott épületek tetején szokott előfordulni ahol az öntözés a természetre van bízva

Extenzív tetőkertből intenzív tetőkert

Vannak megoldások arra, hogy extenzív tetőkertből intenzív tetőkertet varázsoljunk, ami mind a kihasználtság, mind a cserjék és évelők méretéből adódóan teljes mértékben hasonlít a megszokott kertekhez. Ennek alapfeltétele a csepegtető rendszer ami minden nap biztosítja a növények számára szükséges vízmennyiséget és egyben hűti is a gyökérzetüket. Mivel nagyon magas hőmérséklet szokott előfordulni a tetőkertben, ezért célszerű a talaj takarásában is gondolkodni, ugyanis a leárnyékolt talajfelszín erőteljesen csökkenti a párolgást. Vannak kifejezetten igénytelen és szép cserjék amiket Ön is láthat hipermarketek parkolójában. Nos ezek legtöbbje 15 cm földben is megél, ugyanis ma már zöldségtermesztésben is bevált módszer a talaj nélküli termesztés. Persze azok egynyári növények a mi éghajlatunkon, de gyökérmetszéses fenntartással bőven tíz év felett lehet kalkulálni egy jól kialakított tetőkerttel. De a kertészetben található cserepes növények is olykor elérhetik a 2 métert, amik úgyszintén 15 cm magas cserépben vannak.

Tetőkert teherbírása

A legfontosabb ha van rá mód érdeklődjön a kivitelezőnél és a tervezőnél, de hagyatkozhat a józan észre is. A tervezők kilogramm/négyzetméter terhelhetőséget adnak meg a tetőkertre, más információ nem is szükséges. Ha egy társasház tetején még egy lakás emelkedik ki körülötte kerttel akkor könnyen átlátható hogy a födém amin egy „ház” van jobban terhelhető. Csalóka lehet azonban hogy a kivitelező cég csak 5 cm termőföldet terített, de ez nem szabad hogy megtévessze. Ha a födém felett már nincs lakótér abból lehet következtetni hogy alacsonyabb teherbírású az a tetőkert, de nem jellemző hogy az utolsó sor födémet más anyagokból építik mint az alatta lévőket, de ez nem mindig van így. Általában elővigyázatosságból inkább alacsonyabb terhelhetőséget adnak meg a mérnökök, mert hajlamos az ember átlépni azokat a bizonyos határokat és ezt ők is tudják.

Amennyiben már van tetőkertje de nem elégedett vele, nem érzi úgy hogy az tényleg kert benyomását kelti, keressen minket, segítünk! Ha most készül vásárolni vagy átalakítani egy tetőkerti lakást vagy irodát bátran kérje szakmai tanácsunkat!

View the embedded image gallery online at:
http://kertepitek.hu/tetokert-epites#sigProIdd216d0c439