Kerttervezés, kerti lámpák, csobogók

Füvesítés Leányfalu, Szentendre, Tahitótfalu térségében

FüvesítésFoltos, elvadult kertjének füve: új füvesítés a megoldás!

Amennyiben a kertjének gyepe foltos, esetleg elvadult, vastag szálú fűfélék uralták el, ha már nem olyan tetszetős mint egykor, vagy egyszerűen most fejezte be az építkezést és szeretne szép pázsitot, akkor Önnek a friss füvesítést ajánlom. Ma már könnyen elérhetőek az elméleti ismeretek a füvesítéssel kapcsolatban, ami tényleg nem is olyan bonyolult, azonban némi rutin, vagy egy-két szakmai tudás hiányában ez a dolog fordítva is elsülhet, ráadásul olyan formában hogy pénzt és fáradságot fordít rá, és a végeredmény Önnek csalódást okoz. Ennek a problémának az elkerülése érdekében tudunk Önnek segíteni akár szóban, némi szakmai tapasztalat átadásával, vagy akár ránk is bízhatja a kertjének füvesítését.

Füvesítés: mikor?

Egy igazán rendesen végzett füvesítés ősszel, a talajmunkával kezdődik, majd következő év tavaszától, nyár végéig a gyommentesítéssel folytatódik, és az újabb ősz beköszöntével készül el. Persze pályafutásom alatt egy partnerem volt, aki ezt meg is várta.

Füvesítés 1: gyomtalanítás

A füvesítés elsődleges fázisa a terület gyomoktól való mentesítése, melyet manuálisan, vagy vegyszeresen többszöri alkalommal szükséges elvégeznünk. Ezt követi a talaj felső 15 centiméterének átforgatása, amikor a nagyobb kövektől, kőműves maradványoktól könnyítjük meg a talajt.

Füvesítés 2: talajelőkészítés

A füvesítéshez szükséges, hogy az Ön kertjének talaja laza szerkezetű, vagy közepesen kötött, tápanyagban és szerves anyagban gazdag, jó víztartó képességű legyen. Mindezek eléréséhez termőföldet, trágyát, homokot, tőzeget, komposztot dolgozunk bele az Ön kertjének földjébe. A füvesítés e szakaszában eltérő mennyiségi arányokkal dolgozunk. A hozzáadott anyagokkal a közeget homogén mód géppel átforgatjuk, rögmentésítjük és nagyjából meghúzzuk a szintet.

Füvesítés 3: magágyelőkészítés

A füvesítés magágyelőkészítési fázisa a tömörített közeg előállítása, hogy az már csak mértékelten tudjon tovább zsugorodni. Ehhez szükséges az teljes terület hengerelése, vagy lábbal történő taposása.
Ezt követi a tényleges magágyelőkészítés, a felszín apró morzsás szerkezetűvé való elgereblyézése és léccel történő szintezése. A füvesítés talán legizgalmasabb részéhez érkeztünk a magvetéshez, melyre már kényelmes, guruló szórókocsik sietnek segítségünkre. A mag talajfelszín alá dolgozása után az utolsó tömörítéssel, hengereléssel a füvesítés végére értünk. Ezzel kész a füvesítés alapja, amely sok- sok nedvességet, figyelmet és fenntartást kíván, hogy mindenkor szemet gyönyörködtető, egyöntetű és üde zöld legyen.

Füvesítés

Füvesítés 4: nyírás

Olyan két hónap elteltével, amikor a kinőtt fűszálak átlagos magassága elérte a 8 centimétert, akkor kerülhet sor az első nyírásra, ekkor maximálisan a levelek egyharmadát, azaz 2-3 centimétert vágjon le.
Ekkor indul meg a gyakori nyírások hatására a füvesített terület sűrűsödése, amelyet kis igénybevétellel már Ön is használhat, sétálhat rajta, de többet még nem bír el a gyep. Néhány hónapnak el kell telnie ahhoz,  hogy teljes mértékben használható, ne csak a látványával legyen kielégítő.

Ha nem akar hónapokat várni arra, hogy kerjében dús pázsit zöldelljen, javasoljuk a gyepszőnyeg alkalmazását (a cikk megtekintéséhez kérjük kattintson a linkre).

Füvesítés

A pázsit ápolásával, betegségeivel, trágyázásával kapcsolatban további információkat talál honlapunkon.