Kerttervezés, kerti lámpák, csobogók

Automata öntözőrendszer kiépítés Leányfalu, Szentendre térségében

fuvesitek-018Bár még sokan, talán Ön is kézi erővel öntöz, slagra szerelt locsolófejjel, nem árt ha tudja: a kézi öntözés mindig vizet pazarol. Az automata öntözőrendszer segít Önnek időt és pénzt takarítani meg, ráadásul nem csak szebbé varázsolja kertjét, de védi is a környezetet.
Slaggal szinte lehetetlen elérni, hogy Ön pont annyi vizet locsoljon ki, amennyire a talajnak szüksége van. Ha túl sokat locsol, annak pazarlás lesz az eredménye. A kilocsolt többletvíz nem a talajba szivárog be, hanem elfolyik és a csatornában, vagy vízelvezető árokban végzi.

A kézzel végzett öntözés szinte minden esetben a terület túlöntözéséhez vezet, ami vízpazarlást jelent a párolgás és elfolyás révén, vagy csupán azáltal, hogy a növénynek az egészséges fejlődéséhez szükségesnél több vizet adagolunk. Egy automata öntözőrendszer legnagyobb előnye, hogy a nagyobb vízigényű növényeknek több vizet juttat, a kisebb vízigényűeknek kevesebbet. Így a növények hasznosítani tudják a számukra kijuttatott vízmennyiséget. Ha az automata öntözőrendszer jól van beállítva, akkor épp a megfelelő mennyiségű vizet juttatja a megfelelő helyre az Ön legkisebb erőfeszítése nélkül.

A legtöbb automata öntözőrendszer kétfajta vízkijuttatási módszert ötvöz.

1. Esőztető öntözés

Kiemelkedő szórófejekkel valósul meg, melyek az öntözés végeztével visszahúzódnak a talaj felszíne alá.

2. Csepegtető öntözés

Alacsony nyomáson, közvetlenül a növények gyökeréhez juttatja az öntözővizet. A csepegtető cső mindig a talajfelszínen helyezkedik el.

A leghatékonyabb automata öntözőrendszer esetén megtalálja mind a föld alá telepített alkatrészeket, mind pedig a csepegtető elemeket – ez főleg a több öntözési zónából álló rendszerekre igaz.

Miért szükséges több zóna az automata öntözőrendszerekbe?

1. zónák kialakítását elsődlegesen a területen lévő vízkapacitás határozza meg
2. a területeken lévő növényi felület nem egyöntetű, más vízigénnyel bír például a pázsit és a fűszerkert
3. a fény-árnyék hatására a talaj területenként más vízháztartással rendelkezik
4. a domborzat tulajdonsága fontos tényező, ugyanis meredek lejtős területeken többszöri kisebb adagban való öntözés javasolt, így nem történik vízelfolyás és pazarlás

Például egy virágágyás olyan öntözési zónába kerül, ami kevesebb vizet juttat ki, mint egy gyepes felületet öntöző zóna. Így a legjobb megoldás az, ha a virágágyást egy alacsony nyomású rendszerrel, csepegtető csövek segítségével öntözünk meg, míg a gyepes felületen spray – vagy rotoros szórófejeket alkalmazunk. Mindezek ellenére, bármilyen hatékony is az automata öntözőrendszer terve, a tényleges vízmegtakarítás a kivitelezés minőségén és a karbantartáson múlik. Egy nem megfelelően tervezett és kivitelezett öntözőrendszer és egy ehhez kapcsolódó helytelen öntözési ciklus akár 30%-os többlet vízkijuttatást eredményezhet. Egy hatékony automata öntözőrendszer – legyen az esőztető, csepegtető vagy a kettő kombinációja –, garantálja Önnek, hogy kertjének minden egyes pontjára a megfelelő vízmennyiség jut.

4 év teljes körű garanciát vállalunk az általunk telepített automata öntözőrendszerekre!