Kerttervezés, kerti lámpák, csobogók

Kertépítés referencia: egy leányfalui kerttulajdonos véleménye

kKertépítés referencia: egy leányfalui kerttulajdonos véleményeHázunkhoz egy kis kertrész tartozik, elölről szinte csak egy négy méter széles szorgalmi út, tele lépcsővel, hátul pedig egy alig 80 négyzetméteres kertecske. Elfoglalt emberek lévén a kert rendben tartására nem sok időnk jut, ezért kértük Miklóst, hogy valami olyan kertmegoldást találjon ki számunkra, ami önfenntartó és nem kell az estéinket folyton öntözéssel, hétvégéinket fűnyírással töltenünk. Emellett nagyon szeretjük az olyan jellegű kerteket, ahol árnyas zugok, kellemes lugasok enyhítik a nyári forróságot, úgy, hogy télen viszont nem veszik el az ablakoktól a beáramló fényt. Néhány apróbb kérés mellett, körülbelül ennyi kikötésünk volt, a többit Miklós szakértelmére bíztuk.

Már kialakult az első kertben egy olyan tiszafából, bodzából, mályva bokrokból álló zárt lugas, ami kellemes elzártságot, és enyhet adott a nyári napokon. Miklós és kertészei szakértelme kertünkben itt mutatkozott meg legelőször számomra, akik úgy nyírták, alakították, ritkították ezeket a magas és alacsonyabb növésű bokrokat, hogy megmaradt az elszeparált nyugalom érzése, de közben megnyitottak egy rálátást is leányfalui panorámára. A bokrok szép és mégsem unalmas egybekapcsolódó rendszere alakult ki a kezük nyomán. A föld szintje kapott egy alacsony növésű, örökzöld talajtakarót, ami megoldotta a fűnyírás gondját. A régi kőből készített támfalakat újra rakták, és Miklós ötlete nyomán egy kis pad került a járda mentén beépítésre a kövek közé. Régebben az első kertet csak szorgalmi útként használtuk, de amióta a pad elkészült, szívesen üldögélünk ott a gyerekekkel és élvezzük a körülöttünk lévő kertet, napsütést.

Kertépítés referencia: egy leányfalui kerttulajdonos véleménye

A hátsó kertünk kapott egy fehér kövekből álló lépéskő utat. Mondanom sem kell, hogy a legkisebb gyermekünk azóta is fel-le rohangál rajta. A kertet elkerítő sövénykerítés szintén Miklósék szemléletét dicséri, akik nem a megszokott egyenes sövényt készítettek, hanem követve a bokrok vonalát, egy hullámzó, egymásra épülő hatást alakítottak ki az egyhangú növényfal helyett. A hátsó kert füve is feljavításra került, megszűntek a föld egyenetlenségei, fellazult a talaj, tápanyagban gazdagabbá tették a zöld fű számára. Régi kerti növényeinket kissé szétültetve szellősebbé tették a virágágyakat, a kertet viszont jobban belakottá varázsolták ezáltal.

kertepites-referencia-046

Néhány új, virágzó cserjét is kapott a kert, amitől sokkal üdébb lett minden. A hátsó kertünk egy részét egy fiatal platán, a mi Platónunk uralja. Alá is kerültek árnyat kedvelő növények, árnyliliomok és árnyékot bíró alacsony növésű örökzöldek. Az ablak alá olyan virágzó lombhullató cserjék kerültek, amik nyáron árnyas, virágokkal teli lugast adnak, miközben télen nem veszik el a beáramló fényt a lakásból. Nagy változás volt a kis kertben még a kinti sütögető teljes felújítása, körülötte padok kialakítása, amit szintén növények tesznek most már kellemesebbé.

Kertépítés referencia: egy leányfalui kerttulajdonos véleménye

Miklósban már a munka megkezdése előtt megbíztunk, mivel láttuk honlapján a referenciáit, mit képes kihozni egy-egy kertből. Személyében egy kedves, hivatását lelkiismeretesen, alázattal végző embert ismertünk meg, aki nem csak ért a munkájához, hanem szívét-lelkét képes beleadni abba. Már az első alkalommal - mikor eljött hozzánk, hogy elkészíthesse a  kertrendezés terveit - megfogott minket látásmódjával, ahogy azt mondta egy kóbor magról kinőtt fára, hogy vannak növények, amikben hatalmas az élni akarás, azokat nem kipusztítani kell, hanem élni hagyni… persze úgy alakítva őket, hogy a kertünk díszévé váljanak.

Kanga

View the embedded image gallery online at:
http://kertepitek.hu/kertepites-referencia-2#sigProId0435ab28de