Kerttervezés, kerti lámpák, csobogók

A csobogó – a nyugalom forrása

A csobogó – a nyugalom forrásaA fogyasztói társadalom árudömpingjében roskadoznak az áruházak polcai – mindent megvehetünk ami csak szem-szájunknak ingere. A rohanó világban azonban a nyugalomból van egyre kevesebb. Arra azonban minden kerttulajdonosnak lehetősége van, hogy időnként kiüljön a kertjébe, és egy kényelmes karosszékben vagy hintaágyban üldögélve csobogó hang duruzsoljon a fülébe. A lecsorgó víz a kellemes hangjával, egy új lehetőséget nyit meg Ön előtt a kikapcsolódásra: nyugalommal, szeretettel árasztja el a lelkét, mert a csobogó nem csak a víz, hanem a nyugalom forrása is.

A csobogó kialakításának lehetőségei

A csobogó kialakításának módja mindössze egy-két fajta lehet, azonban stílusa számtalan variációt ölthet. Minden esetben egy vízgyűjtő edényből indul a víz a csobogó legmagasabb pontjáig és onnan a gravitáció hatására csobog vissza oda, ahonnan útja kiindult. A víztartállyal működő csobogó elemek, melyek kertjének legszebb elemét alkothatják, nem igényelnek szakértelmet és karbantartást Öntől.
A csobogó létfontosságú kelléke a folyamatosan áramló víz, amelynek tisztaságát megfelelő módszerekkel kell megőrizni. A vízgyűjtőből szivattyúval keringetett rendszert a fedő kavicsok megóvják a szennyeződésektől és a napfénytől, így kevés vízpótlás szükséges. Tapasztalatom szerint nyári kánikulában 50 liter/24 óra víz párolog egy 200 literes tartályból.

A legismertebb csobogó: a szökőkút

A csobogó kialakításának egyik legelterjedtebb formája az átfúrt kőből készült szökőkút.  Itt a központi elem egy nagy darab kő, vagy egymás fölé helyezett kisebb nagyobb kövek, a tartályból kiáramló víz pedig a fúrt lyukon át tör a felszínre. Ez a csobogó stílus alkalmas malomkőből készült vízjátékra is. Kiváló megoldások ezek Önnek a kert mozgalmasabbá tételére, melyre akár a házából is rálátás nyílik. Ha egy nem túl erős fényű, borostyánsárga lámpát rejtünk a kövek közé, az a csobogó vízsugarakat a tűz lángjához hasonlóvá varázsolja.

A japánkertek csobogói

A japánkertekben Ön más csobogó alkalmazással találkozhat, ugyanis ott kézmosóként funkcionál ez a kerti berendezés. A víz látszólagos forrása egy üreges bambusznád, vagy egy rozsdamentes acél csőr, melyen keresztül a víz egy kivájt kőbe csobog, és így a víz sehol sem nyugodhat. A vízgyűjtő körüli kövek, melyek elhelyezésének szimbolikus jelentése van, a kavics-szökőkúthoz hasonlóan működnek, rajtuk keresztül folyik alá a víztartályba.

Szeretne Ön is egy új lehetőséget kihasználni? Szeretné izgalmasabbá tenni a kertjét?
Álmodja meg a saját csobogóját, és mi megvalósítjuk Önnek.